Промоции и оферти всеки ден

14 септември 2008

Как да сме сигурни в качеството

Питали ли сте защо е толкова сложно човек да си направи тениска с щампа по негов дизайн, която и да е качествена? Ще се опитам накратко да обясня какви са проблемите, описвайки двете неща - технологията на щамповане и качеството на самите артикули.

1. Технология на щамповане

Когато си купувате тениска от магазина, вие взимате екземпляр от серийно произведени дрехи. При серийното производство щампите по тениските и блузите се изработват със ситопечат. Качеството на тези щампи зависи от качеството на ситопечата, освен това самият печат излиза доста евтин. За съжаление тази технология не може да се прилага, когато става въпрос за една-две-няколко тениски, за нея са нужни големи бройки.
При единичните тениски нещата стоят доста по-различно. Тази услуга се предлага от различни фирми, разполагащи с подходяща техника - принтери, плотери, преси, и консумативи - различни фолиа. Най-масово щампите се правят чрез флок или флекс фолиа, също така с обикновени текстилни принтери.

Флок фолиото представлява тънка гумирана плоскост с определен цвят. Чрез флок могат да се правят само едноцветни щампи - нужната форма се изрязва от материала и се залепя върху тениската. След това тениската се прекарва през специална преса, за да може щампата да се закрепи за материята. При тази техника щампите се получават сравнително стабилни, но за съжаление могат да са само едноцветни.
Флекс принт (колор-флекс) е тънко бяло фолио, наподобяващо мошама, върху което с принтер се печатат пълноцветни картинки. След това се лепи върху материята и пресова. И дума не може да става за качество - щампите са твърди и създават дискомфорт, освен това при пране с времето боята пада от фолиото.
Трансферен печат - чрез тази технология изображението се печата с принтер върху специална хартия, след това хартията се поставя върху тениската и чрез негорещена преса картинката се отбелязва на тениската. В общия случай стабилността е минимална. Реално можете да си направите такава щампа и в домашни условия - с обикновена домакинска ютия.
Директен печат - това е технология, подобна на сублимацията, чрез която мастилото се вкарва в текстила директно. По този начин могат да се правят успешно пълноцветни щампи, но за съжаление масово разпространените принтери за директен печат не са достатъчно добри, както и консумативите им. Единственото място в България, където можете да получите качествена тениска с щампа чрез тази технология, е онлайн магазинът Sedem.bg. Фирмата им разполага с единствената такава машина в България - най-високият клас в света. Тези машини обслужват световните магазини за тениски като cafepress.com, spreadshirt.com, zazzle.com, threadless.com и др., като в целия свят има не повече от 500 такива.

2. Качество на артикулите

Хората казват, че българските продукти са най-качествени. Това е така, защото ги сравняват с разпространените в страната - китайски и турски. Разбира се, че българските са по-добри от тях. Но истината е, че не световно ниво страната ни не е толкова конкурентноспособна, колкото си мислим.
Проблемът е, че българските производители поемат големи поръчки за кратки срокове, купуват евтини консумативи, плащат малки заплати. Сами се сещате какви са резултатите.
Другият проблем е, че пазарът е пълен с фалшификати. Купувате си блуза от популярна марка, изпирате я - тя се скапва - и решавате, че марката е кофти. Проблемът е във фалшификатите.
Аз се доверявам на популярните световни марки тениски - Stedman, Fruit of the Loom, Gildan - качеството им не може да бъде оспорено.

Заключение

С риск да прозвучи като реклама, и по двата критерия препоръчвам услугите на Sedem.bg. От този сайт можете да получите качествени тениски от световен клас с печатани щампи, каквито другаде в България не правят.

11 коментара:

Анонимен каза...

От къде мога да си купя текститен принтер с който да си печатам тениски в домашни условия?! И горе долу каква им е цената?!
tuningcar@abv.bg

Анонимен каза...

Здравейте, доста интересно обяснение. Напълно съм съгласен с него. Обаче за ситото име и едно изключение. В Colors of America предлагат ситопечат и на единични бройки.

Анонимен каза...

хахахаааа, някой си е повярвал 4е много велик и е единсвен на света

Анонимен каза...

www.manata.org също разполага с принтер за Директен печат. При запитване правят и индивидуални единични бройки

Анонимен каза...

Colors of America са супер зле. Направих ситопечат на тениска при тях и резултатът беше плачевен. Направо съм бясна, защото ми загубиха времето и ме подведоха, че могат да направят качествено изображение.

Анонимен каза...

Директен фото печат върху плоски повърхности

Анонимен каза...

Занимавам се със ситопечет от 10 години. Голяма кушия си е, да изпълняваш поръчки от единични бройки. И трябва да поддържаш голям брой сита. Но, ако печатаря се постарае, става си супер. А принтерите за текстил са пълна измама. Имах такъв и го продадох. Щампата се изпира, каквото и да правиш. Така че като поръчвате, разберете с какво е отпечатано.

Людмил каза...

Ето един готин сайт, където щампите се правят чрез текстилен ситопечат http://redfoxt-shirts.com/index.php?route=product/category&path=59. За всеки дизайн си има готово сито, а в този случай може да се правят единични бройки.

Анонимен каза...

Преди може и само посочения от автора уеб сайт да е разполагал с такъв принтер. В момента едва ли тяхният е най-добрия при условие, че в БГ има поне 10-20 фирми с по-нов от техния.

Анонимен каза...

Здравейте! Откъде мога да си закупя дрехи за сублимация, освен тениски? Бебешки изчистени бодита, бельо пижамки, мъжки суитшъри, дамски блузи с дълъг ръкав? Може на дребно, може и на едро?

kolini каза...

Чудесна идея за оригинален подарък.